Skip to main content

vem var thora

Thora var en stark kvinna med ett stort hjärta och något av en kändis på Listerlandet. Man hittade henne oftast på cykeln, i kvicka tidningsinsändare i lokaltidningen eller i köket där hon bjöd den som ville komma på en pratstund med kaffe på fat. Men det var inte bara kaffe hon bjöd på. Thora var känd för att alltid rycka ut när någon hamnat i knipa. Trots att hon själv jobbade hårt för försörjningen av sina 7 barn var det var inte ovanligt att hon öppnade upp sitt hem och erbjöd tak över huvudet till den som hamnat i nöd.

Alltid när jag kom till farmor så var det en ny person vid köksbordet, säger Katarina Viebke, barnbarn till Thora och grundare till THORA’s. Det kunde vara lite vem som helst som var där för lite sällskap eller några kloka råd. Är det något jag har lärt mig av farmor så är det att det finns alltid plats för en till runt bordet.

För Thora var inga problem för stora eller för små. Hon levde efter devisen att allt går att lösa med lite påhittighet och humor.

En gång när vi kom till mormor så hängde det pannkakor på klädstrecket, berättar Gunilla Asklöf, barnbarn till Thora. Hon hade råkat hälla salt istället för socker på pannkakorna och som en självklarhet löste hon det med att skölja av dem och hänga dem på tork.

På äldre dagar började Thora att resa för att se sig om i världen. Det var nyfikenheten som lockade och trots att hon inte direkt var purung så gav hon sig iväg på långresor till bland annat Afrika. När hennes barn påminde om riskerna med att resa vid hög ålder svarade hon enkelt ”Men jag brukar väl inte dö!”

Thora var en välkänd profil i västra Blekinge, med tydliga värderingar och ett stort hjärta. Under sina 97 år hann hon göra ett stort avtryck hos många och inspirationen från henne lever idag vidare i mångas minnen och i THORA’s galleri.

Thora med hatt och kappa och transistor radio på stranden.