Skip to main content

Skötselråd

  • Varje vara från Thora´s är tillverkad för hand och kräver fin hantering. Vårda din produkt ömt så får den ett långt liv och kan användas av generationer.
  • Smycken förvaras i ett smyckeskrin eller i en påse så bevarar de sin lyster.
  • Silversmycken förvaras bäst i tätslutande påsar.
  • Undvik kontakt med tvål, parfym, lotion, makeup och hårprodukter för att behålla lystern.
  • Ta alltid av dig smycken innan du tvättar dig, duschar, badar, simmar, tränar eller tar på dig någon kroppsvårdsprodukt.

Allergier

Nickelfritt stål

Många av THORA´s smycken är tillverkade av kirurgiskt stål. Detta stål klarar EU:s direktiv för produkter som kommer i tät och långvarig kontakt med huden. Nickelallergiker brukar klara det kirurgiska stålet bra. THORA`s smycken med kirurgiskt stål följer EUs gränsvärden, men extremt känsliga personer rekommenderar vi Titan eller liknande produkter.

NICKEL

Nickel är en metall som används i bland annat verktyg och smycken. Nickel kan ge kontaktallergi och det finns regler för hur mycket nickel olika varor får släppa ifrån sig. Det gäller till exempel piercingsmycken, örhängen, halsband, armband, kedjor, vristsmycken, fingerringar, boetter, spännen, nitar, blixtlås, nycklar och metallmärken i kläder. Inom EU finns det gränsvärden för nickel. Varor som används vid håltagning såsom örhänge har strängare regler än tex ringar.

STERLING SILVER (925/1000)

THORA´s har silver 925 i sina silversmycken, det är den vanligaste smyckeslegeringen. Detta kallas även Sterling silver /Äkta silver.

Det ska inte förekomma nickel i äkta silver men känsliga personer kan ibland känna av sin allergi ändå, och då beror det på andra ämnen i silvret än just nickel. Nickel används i smycken för att ge en blank och hård yta. Det kan också användas i silverfärgade smycken för att förhindra att de svartnar. Sterlingsilver är en legering av silver och koppar vilket gör att nickelallergiker ofta kan använda silversmycken.

Silver kan även innehålla spår av andra metaller, vilka kan skilja sig från olika tillverkare och därför kan ibland nickelallergiker i sällsynta fall få reaktioner på ”äkta silver” även om de i vanliga fall aldrig märkt av något.